1. Τα απαραίτητα για την κηδεία
Για να γίνει μια κηδεία απαιτείται η συμμετοχή και η συνεργασία πολλών εξειδικευμένων ανθρώπων σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα (από 1 έως 2 ημέρες συνήθως). Στο ίδιο χρονικό διάστημα πρέπει να ολοκληρωθούν και οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
Απαραίτητα είναι
• ρούχα (για το ντύσιμο του νεκρού)
• ταυτότητα (παραδίδεται στο ληξιαρχείο κατά τη δήλωση του θανάτου)
• ΑΜΚΑ νεκρού και
• ΑΦΜ νεκρού
που απαιτούνται στο ληξιαρχείο για τη δήλωση του θανάτου, σύμφωνα με την εγκύκλιο 131360/12503 της 8ης Μαΐου του 2013 του υπουργείου Εσωτερικών.
Προτιμήστε τα βαμβακερά ρούχα.
Τα πολλά ρούχα επιβραδύνουν το λιώσιμο και είναι κάτι που θα αντιμετωπίσει η οικογένεια όταν έρθει η δύσκολη ώρα της εκταφής. Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ρούχα ή δεν θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε θα φροντίσουμε εμείς για ότι χρειάζεται (κουστούμι - πουκάμισο - γραβάτα, φόρεμα, νυφικό κλπ.)
Ειδικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσεχτεί στην εμφάνιση και περιποίηση του νεκρού (μακιγιάζ, χτένισμα, ξύρισμα, περούκα, βάψιμο μαλλιών, κόψιμο νυχιών, κάτι που θα θέλατε να βρίσκεται στα χέρια του κλπ.). Μπορείτε ακόμη να επιλέξετε συγκεκριμένο είδος λουλουδιών.
Νόμισμα ή άλλα προσωπικά αντικείμενα του νεκρού. Η αρχαιοελληνική συνήθεια για την τοποθέτηση νομίσματος στο στόμα ή προσωπικών αντικειμένων του νεκρού στο φέρετρο, για όσους το επιθυμούν σύμφωνα με το έθιμο ικανοποιείται τη στιγμή της ταφής.
Φωτογραφία του νεκρού σε διάσταση τουλάχιστον 13x18 εκατοστά, κατά προτίμηση σε κορνίζα. Αν υπάρχει τοποθετείται κατ' αρχήν επάνω στο φέρετρο ή στο τραπέζι συλλυπητηρίων, στη συνέχεια στην εκκλησία επάνω στο φέρετρο και τέλος στο κυλικείο στο τραπέζι της οικογενείας.
Παράσημα, πηλίκιο, στολή και ξίφος στρατιωτικών. Καλύτερη επιλογή για τα παράσημα είναι να είναι επάνω σε κάποιο από τα ειδικά μαξιλαράκια. Στην περίπτωση που είναι σε κορνίζα μην την χαλάσετε γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα. Το γραφείο μας διαθέτει για τις κορνίζες ειδικά ξύλινα τρίποδα. Ξίφος και πηλίκιο τοποθετούνται επάνω στη σημαία που καλύπτει το φέρετρο. Η στολή συχνά χρησιμοποιείται για το ντύσιμο του νεκρού χωρίς αυτό να είναι απαραίτητο. Η ενημέρωση της διοίκησης του όπλου στο οποίο υπηρετούσε ο νεκρός για την απόδοση στρατιωτικών τιμών (αναλόγως βαθμού, τιμητικό άγημα, στρατιωτική μπάντα, αντιπροσωπεία) είναι δουλειά του γραφείου μας.
2. Είσπραξη εξόδων από δημόσια ταμεία
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομιστούν είναι τα εξής:
Για το Δημόσιο :
1. Αίτηση δικαιούχου με ακριβή διεύθυνση κατοικίας και αριθμό τηλεφώνου.
2. Κατάσταση εις διπλούν στην οποία να αναγράφεται καθαρά το ονοματεπώνυμο του δικαιούχου, η διεύθυνση κατοικίας και υπογραφή.
3. Αντίγραφο Ληξιαρχικής πράξης θανάτου.
4. Για τους πολιτικούς συνταξιούχους πιστοποιητικό της Υπηρεσίας Συντάξεων, για το ποσό της σύνταξης που έπαιρνε ο αποθανών κατά το χρόνο του θανάτου του.
Για την έκδοση του πιστοποιητικού χρειάζεται:
• Αίτηση για το πιστοποιητικό που θα εκδοθεί προς το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους - Υπηρεσία Συντάξεων - Διεύθυνση Πολιτικών Συντάξεων
• Ληξιαρχική πράξη θανάτου
• Για εν ενεργεία πολιτικούς υπαλλήλους, βεβαίωση της αρμοδίας για την εκκαθάριση των αποδοχών υπηρεσίας του υπαλλήλου, περί του ύψους των αποδοχών αυτού κατά το χρόνο του θανάτου του.
• Για έξοδα κηδείας μελών οικογένεια πολιτικών υπαλλήλων εν ενεργεία απαιτούνται τα υπ'αριθμόν 1, 2, 3, 5, 6 και 7 δικαιολογητικά και επί πλέον βεβαίωση της προϊστάμενης αρχής του υπαλλήλου περί του ότι αυτός είναι πολιτικός εν ενεργεία δημόσιος υπάλληλος, καθώς και περί του συνόλου των αποδοχών τις οποίες λαμβάνει κατά το μήνα του θανάτου του μέλους οικεγενείας του
1. Βεβαίωση της Υπηρεσίας Υγειονομικής Περίθαλψης περί καταθέσεως του βιβλιαρίου νοσηλείας του αποθανόντος. Στην ανωτέρω υπηρεσία πρέπει να κατατεθεί το βιβλιάριο νοσηλείας του αποθανόντος και Ληξιαρχική πράξη θανάτου.
2. Βεβαίωση εργολάβου κηδειών θεωρημένη από την Αστυνομία με το γνήσιο της υπογραφής του εργολάβου, για το πρόσωπο που πλήρωσε τα έξοδα κηδείας. Σε περίπτωση που τα έξοδα κηδείας του αποθανόντος κατέβαλε τρίτος προς την οικογένεια (εκτός από το σύζυγο, γονείς ή αδερφούς) απαιτείται ακόμη ως δικαιολογητικό, εξοφλημένος αναλυτικός λογαριασμός του εργολάβου κηδειών (θεωρημένο τιμολόγιο ή δελτίο παροχής υπηρεσιών).
3. Υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου του Ν.Δ. 105/1969, ότι ο αποθανών δεν ήταν ασφαλισμένος σε άλλο ασφαλιστικό ταμείο ή οργανισμό ΙΚΑ, ΤΕΒΕ κλπ. και ότι δεν δικαιούται να πάρει έξοδα κηδείας από οποιαδήποτε άλλη πηγή (ταμείο ή οργανισμό).
3. Επιλογή γραφείου τελετών-διαδικασία-κανονισμοί
Ένας θάνατος μπορεί να συμβεί παντού. Στο νοσοκομείο, στο γηροκομείο, στο δρόμο, στο σπίτι κλπ. Όπου και αν έχει συμβεί απλά τηλεφωνήστε μας.
Αν ο θάνατος συμβεί στο σπίτι ειδοποιείστε μας πριν κάνετε οτιδήποτε.
Σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειασθεί νεκροψία. Το γραφείο μας ενημερώνεται καθημερινά για το φόρτο εργασίας που υπάρχει στα νεκροτομεία και προσφέρει άμεσα τιμή-πακέτο, που περιλαμβάνει παραμονή των απαραίτητων ημερών στο ψυγείο και τις μεταφορές, που θα απαιτηθούν μέχρι να γίνει η νεκροτομή.
Θάνατος σε νοσοκομείο ή γηροκομείο.
Αν σας πιέζει το προσωπικό ή σας προτείνει τον δήθεν εργολάβο του νοσοκομείου και δεν μπορείτε να τον αποφύγετε, ζητήστε του τηλέφωνο και τιμή και μην ντραπείτε να του πείτε ότι θα τον ειδοποιήσετε γιατί δεν αποφασίζετε μόνοι σας. Στη συνέχεια κάντε έρευνα αγοράς και συγκρίνετε με ένα τουλάχιστον ακόμη γραφείο τελετών τις τιμές. Θυμηθείτε πως αν υπάρχει κύκλωμα εμπορίας νεκρών η "μίζα" θα μείνει στην τσέπη σας.
Οι "μίζες" που δεν πληρώνουμε μας επιτρέπουν για τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες σε κάθε κηδεία του γραφείου μας, ανάλογα με το νοσοκομείο, να έχουμε χαμηλότερο κατά €300 - €500 κοστολόγιο, σε σχέση με τους εργολάβους των κυκλωμάτων.
Ο λόγος που σας "πιέζουν να βρείτε λύση άμεσα" άτομα του προσωπικού είναι η "μίζα". Κανείς εργολάβος δεν έχει μαντικές ικανότητες και δεν παρουσιάζεται σαν από μηχανής Θεός μέσα στο νοσοκομείο την ώρα που τον χρειάζεστε. Κάποιος τον ειδοποιεί!
Να θυμάστε ότι:
Απαγορεύεται η μεταφορά νεκρών μετά τη δύση του ηλίου όπως και η είσοδος εργολάβων στα νοσοκομεία. Αντίθετα από ότι μπορεί να σας πουν για να σας "εκβιάσουν χρονικά", το νοσοκομείο έχει υποχρέωση να κρατήσει τον νεκρό όσες ώρες χρειασθεί μέχρι να αποφασίσετε με ποιό γραφείο τελετών θα συνεργαστείτε. Ακόμη και στα νοσοκομεία που δεν έχουν ψυγείο (π.χ. Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός) ο νεκρός μπορεί να παραμείνει αρκετές ώρες χωρίς πρόβλημα.
Σε κάθε περίπτωση αφιερώστε όσο χρόνο χρειάζεστε για να κάνετε έρευνα αγοράς. Μόνο εργολάβοι που δεν έχουν ενδοιασμούς συμμετέχουν σε κυκλώματα εμπορίας νεκρών και όχι μόνο θεωρούνται, αλλά και είναι, ικανοί για όλα.